Buğdaydan sonra ikinci ürün ne ekilir?
Buğday hasadından sonra, doğrudan ekim, pamuk, mısır ve soya fasulyesi gibi mahsulleri mevcut sırtlara ekmeyi çok daha kolay hale getirir. Tohum yatağı üstte olduğundan, temperleme suyu kullanıldığında tohum çürümesi ve krema kalıntısı sorunu olmaz.
Arpadan sonra tarlaya ne ekilir?
Arpadan sonra, nadasa bırakılan araziye buğday ekebilir ve tekrar nadasa bırakabilirsiniz. Sulama tarımı yapıyorsanız, arpa, pamuk, sebze, buğday ve mercimekten sonra ikincil ürünler de ekebilirsiniz. İkincil ürünler arasında soya fasulyesi, fıstık tarımı, mısır, susam ve ayçiçeği bulunur.
İkinci ürün mısır ekimi nasıl yapılır?
İkinci ürün mısır tanesi üretimi için yetiştirilecekse, erkenci bir çeşit kullanılmalı ve 15 Temmuz’a kadar ekilmelidir. Silajlık mısır için bu tarih biraz gecikebilir. Yabancı ot kontrolü ekimden önce veya sonra pestisitlerle yapılmalıdır.
Buğdayın yerine ne ekilir?
Birçok araştırmacı, silajlık mısır, sorgum, sudan otu ve sorgum-sudan otu melezlerinin yazlık yem bitkisi olarak ikinci üründe yetiştirilebileceğini, bu şekilde uygulama yapıldığında ülkede yaklaşık 9 bin ürün bulunduğunu belirtmektedir.
Buğday hasadından sonra ne yapılır?
Buğday hasadından hemen sonra ekim yapmak, bitkilerin donmadan önce daha fazla biyokütle kazanmasını sağlar. Ancak nem ve yabancı ot tohumlarının çimlenmesi bir sorun olabilir. Erken ekim yaparak, birçok yazlık yıllık bitki, dondan önce örtü bitkisi karışımlarına dahil edilebilir. 14 Temmuz 2022 Buğday hasadından hemen sonra ekim yapmak, bitkilerin dondan önce daha fazla biyokütle kazanmasını sağlar. Ancak nem ve yabancı ot tohumlarının çimlenmesi bir sorun olabilir. Erken ekim yaparak, birçok yazlık yıllık bitki, dondan önce örtü bitkisi karışımlarına dahil edilebilir.
2 yıl üst üste buğday ekilir mi?
Örneğin, çiftçi aynı parselde (tarlada) 2018 ve 2019 yıllarında buğday yetiştirmiş ve 2020 yılında aynı parselde tekrar buğday yetiştirmişse, o parselde 2020 buğday ürünü için destek alamaz. Buğday yetiştirdiği tarlada iki yıl üst üste buğday, nohut, mercimek, arpa, mısır veya başka bir ürün dışında bir ürün yetiştirirse destek alabilir.
Arpa mı daha verimli buğday mı?
Buğday, güçlü ve nemli topraklarda daha fazla verim verir. Bu nedenle, köylüler en güçlü tarlalarına arpa eker ve bu tarlalara arpa tarlaları derler. Arpa başaklarının uzun dikenleri ve tek çiçekleri vardır. Yaprakları buğdaydan daha geniştir.
Kıraç araziye hangi buğday ekilir?
ALBAYRAK, Türkiye’nin kıyı şeridi hariç tüm çorak alanlarında kolaylıkla yetiştirilebilir. Ekmeklik buğday çeşidi ALBAYRAK kuraklığa dayanıklıdır ve çorak alanlarda yüksek verim ve yüksek kalite sunar.
Üst üste arpa ekilir mi?
Arpanın buğdaydan önce ve sonra ekilmesinden veya üst üste ekilmesinden kaçınılmalıdır.
İkinci ürün mısır ne zaman biçilir?
İlkbaharda ana ürün olarak ekilen mısır, temmuz ve ağustos aylarında, ikinci ürün olarak ekilen mısır ise ağustos, eylül ve ekim aylarında hasat edilebiliyor.
Mısırla birlikte ne ekilir?
Mısır, fasulye ve kabak yan yana ekilir; fasulye mısırın üzerine tırmanabilir ve kabak da toprak örtüsü görevi görerek gölge sağlar, kökleri aşırı güneş ışığından korur ve toprağın her zaman örtülü kalmasını sağlar.
Mısırda yüksek verim almak için ne yapmalı?
Mısırda yüksek verim elde etmek için hem taban gübresi hem de ekimden sonra üst gübreleme iki dönemde yapılmalıdır; birincisi 6-7 yapraklı dönemde (ilk çapa üzerinde) ilk N uygulaması, ikincisi ise son çapa üzerinde yapılmalıdır.
Arpa hasadından sonra ne ekilir?
İkinci ürün olarak arpa hasadından sonra buğday rahatlıkla ekilebilir. Dekara 1 kg ekilir. Ekim ayına kadar yaz boyunca 3-4 kez biçilir. Protein açısından çok zengin yeşil ve kuru bir ottur.
Kurak araziye ne ekilir?
Örneğin buğday, arpa, nohut gibi az su isteyen ürünler kurak bölgelerde yetiştirilebilirken, mısır, domates, roka gibi ürünler suyun bol olduğu yerlerde yetiştirilebilir.
Arpa kaç cm derinliğe ekilir?
Genel olarak kışlık ekimlerde ekim derinliği 4-6 cm, yazlık ekimlerde ise 3-4 cm olmalıdır. Kışlık ekimlerde m2’ye 300-350 tohum, yazlık ekimlerde m2’ye 350-400 tohum düşecek şekilde hesaplanmalıdır.
Buğday toplandıktan sonra ne yapılır?
Buğday mahsulünden elde edilen ürün, ülkemizin hızla artan nüfusunun beslenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Buğday ürünlerinden elde edilen un, bulgur, makarna ve nişasta insan beslenmesinde; buğday bitkisinin sapları ise kağıt-karton sanayinde ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.
Buğday ekildikten sonra ne olur?
Buğday kaç ayda yetişir? Ortalama olarak buğday ekimden sonra 8 ay içinde yetişir. 8-10 derece toprak sıcaklığında ekilen buğday toprak yüzeyine çıkar ve 7-10 gün içinde görünür hale gelir. Ülkemizde buğday ekimi kış için yapılır.
2 ürün pamuk ne zaman ekilir?
Nisan-Mayıs ayları arasında sıcaklığı yaklaşık 15°C ve üzerine çıkan toprak, pamuk yetiştirmek için idealdir. Mibzerle ekilen tohumların sıra arası 70-75 cm, ekim derinliği ise 3-4 cm olmalıdır. Çıkış, ekimden 5-10 gün sonra gözlenir.
Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.